MUST M'EET | Jan Griffioen

Zaanse koek in Den Bosch


(foto boven: Verkadefabriek Den Bosch).
Enforz zit al ruim 6 jaar in de voormalige koekfabriek van Verkade in Zaandam. In onze omgeving staat nog veel meer industrieel erfgoed dat een nieuwe bestemming heeft gekregen. Het bevalt ons goed daar te werken in ruimtes waar het arbeid-adelt-epos nog in de lucht hangt en waar je het werkzweet nog lijkt te ruiken. Vooral omdat we een hang hebben naar persoonlijk passend maatwerk en zo vaak mogelijk in een sfeer van stoere noeste arbeid willen vertoeven om onze hand-made-ambachtelijkheid te kunnen uitoefenen, willen wij aan onze ontmoetingen ook min of meer een dergelijke zweem meegeven. Vandaar dat wij met onze relaties onze lijst van belevingsvolle ontmoetingsplekken delen.
Dit keer zijn het er 10.

 1. ’t Eilandje in Antwerpen
  ’t Eilandje in Antwerpen is een modern eerbetoon aan wat Antwerpen groot maakte: de haven en het water. In deze buurt in het noorden van de stad staan schitterende gebouwen die ooit belangrijk waren in de havengeschiedenis. De pakhuizen zijn prachtig opgeknapt en hebben andere bestemmingen gekregen. Ontdek ’t Eilandje eens en plof neer op één van de terrasjes.
  Hier enkele cafés en restaurants die wij willen aanbevelen:
  . Het Pomphuis
  Eén van de meest interessante gebouwen op ’t Eilandje. De pompen in dit huis konden in een mum van de tijd de dokken droogleggen. Vandaag de dag kun je in de sfeer van weleer genieten van het schitterende Art Nouveau interieur en de sublieme visgerechten op de kaart.
  • Si L’eau
  Dit was één van de eerste restaurants die de deuren opende op ’t Eilandje en is daarom zowel bij mij, als de locals, al tijden favoriet. Het is een heerlijke plek voor koffie met wat lekkers erbij of een uitgebreide lunch.
  • Felixpakhuis
  Wil je op zaterdagavond leuk uit eten in Antwerpen? Reserveer dan een tafeltje bij het Felixpakhuis. Met diverse lekkere bieren op de tap zit er altijd wel wat voor je bij en ook de kaart herbergt een hoop goede gerechten. Bovendien is de sfeer top.
  • Cargo
  Zodra Cargo zijn deuren opent, weten de Antwerpenaren: het is zomer! Je zakt hier heerlijk weg in strandstoelen, kijkt uit over de fonteinen van Park Spoor Noord en bestelt één van de cocktails die op de kaart staan. Een aanrader.
  • Balls & Glory
  Een ontzettend leuk concept, naast het Felixpakhuis. Je bestelt hier gehaktballen, maar niet zo maar gehaktballen. Gehaktballen met lekkere vulling en met stoemp (stamppot) of salade erbij. Er zijn altijd vier varianten te bestellen, waaronder een vegetarische gehaktbal. Het leuke aan Balls & Glory in Antwerpen is dat het restaurant aan een grote eetwinkel vast zit, kun je meteen even winkelen.
 2. Op Hodenpijl in Schipluiden
  Op Hodenpijl is een bourgondische buitenplaats in Schipluiden, de groene achtertuin van steden als Delft, Den Haag en Rotterdam. In vier gebouwen en twee tuinen komen natuur, cultuur, kunst, gezondheid en welzijn bij elkaar.
  Op Hodenpijl biedt veel ruimte voor allerlei soorten bijeenkomsten in de Kerk. In restaurant de Herdershofs worden de pure smaken van Midden-Delfland geserveerd. In de voormalige Pastorie kun je terecht voor gezondheid en welzijn of het huren van een ruimte voor workshop of vergadering. Sfeervol overnachten kan in de Herberg. En op de Levende Buitenplaats – met de stal en moestuin – kun je zien hoe alles wat er geserveerd wordt in het restaurant, groeit en bloeit.
  Op Hodenpijl
  Rijksstraatweg 20-22
  2636 AX Schipluiden
  T 015 380 18 40
  www.ophodenpijl.nl
 3. Het REM-eiland in Amsterdam
  Het REM-eiland was een platform in de Noordzee, op 9 kilometer buiten de kust van Noordwijk. In 1964 werden vanaf deze basis vanaf 12 augustus tot 14 december commerciële televisie-uitzendingen onder de naam TV Noordzee verzorgd. Momenteel staat het REM-eiland in het IJ in Amsterdam waar een restaurant is gevestigd. Daarnaast is het een publiekelijk toegankelijk uitkijkpunt met uitzicht over de Houthaven en het IJ.
  REM Eiland Restaurant
  Haparandadam 45-2
  1013 AK Amsterdam
  Phone number: +3120 – 6885501
  Email: info@remeiland.com
 1. De Watertoren in Utrecht
  De Watertoren staat in de wijk Heuveloord met zijn industriële uitstraling. Je ontdekt het restaurant WT Urban Cafe & Kitchen al gauw. Het is gevestigd in die oude watertoren en biedt niet alleen een geweldig uitzicht over de stad, maar ook een avondje dineren op topniveau.
  Dit unieke stuk industrieel erfgoed is omgetoverd tot een geweldige zaak. Verdeeld over 3 niveaus kunt u er heerlijk vergaderen, lunchen en dineren.
  WT Urban Kitchen
  Heuveloord 25A
  3523 CK Utrecht
  030 303 1216
  info@wturbankitchen.nl
  www.wturbankitchen.nl
 1. KINO in Rotterdam
  Aan de Gouvernestraat in Rotterdam, op een plek waar het al meer dan honderd jaar draait om muziek, theater en film, vind je het historische pand waarin KINO zich in oktober 2016 heeft gevestigd. Tot 2010 was het Rotterdamse filmicoon LantarenVenster er nog te vinden. KINO is een veelzijdig filmtheater. Het is namelijk niet alleen een bioscoop, maar ook een gezellige bar, restaurant en creatieve werkplek.
  KINO is iedere dag van vroeg in de middag tot laat in de avond geopend, en van woensdag tot en met zondag kun je ook terecht in het restaurant.
  KINO Rotterdam
  Gouvernestraat 129 – 133
  3014 PM Rotterdam
  010 – 268 11 60
  info@kinorotterdam.nl
  www.kinorotterdam.nl
 1. Grand Café Khotinsky in Dordrecht
  Na jaren te hebben leeg gestaan, kreeg de oude elektriciteitsfabriek in Dordrecht een nieuwe bestemming: een schouwburg, poppodium, en een muziek- en dansschool. Het oudste deel van het pand, dat werd een horecabestemming. Grand café Khotinsky.
  KHhotinsky is een bijzonder grand café met een unieke uitstraling. Met zijn open en gastvrije karakter is het de ontmoetingsplek bij uitstek. De rauwe ruimte van 450m2 met 15m hoge nok en omgevormd tot een hotspot met een stijlvolle en comfortabele inrichting waarbij de authentieke kenmerken bewaard zijn gebleven.
  Waar de naam vandaan komt? Achilles de Khotinsky was een Russische wetenschapper die de gloeilamp naar Nederland bracht. De lampen hebben hier dan ook extra aandacht gekregen. Overdag zijn die misschien helemaal niet nodig, want het hoge plafond en vele ramen maken de industriële ruimte heel licht. En dan hebben we het nog niet eens over het eten gehad.
  Aan de kant van de molen kun je op het buitenterras lekker in het zonnetje zitten.
  Noordendijk 148, 3311 RR Dordrecht
  078 2040000
  info@khotinsky.com
 1. Waanders in de Broeren in Zwolle
  Een dag in Zwolle is niet compleet zonder een bezoek aan één van de meest bijzondere boekwinkels van het land. In deze eeuwenoude kerk kun je uren doorbrengen tussen de talloze boeken. En wie er moe van is geworden, pakt een koffie in het café, of als het even kan in de zon op het ruime terras voor de deur. Overigens is een bezoek aan de boekwinkel niet alleen de moeite waard vanwege de stunning looks van het pand; ook de collectie is zoals bijna nergens anders, zo groot. Waanders In de Broeren is veel meer dan een boekwinkel. Je kunt er lekker eten en drinken in de brasserie of genieten van een lezing, concert of tentoonstelling.
  Achter de Broeren 1-3
  8011 VA Zwolle
  (038) 421 53 92
  info@waandersindebroeren.nl
  www.waandersindebroeren.nl
 1. Verkadefabriek in Den Bosch
  Toen de voormalige koekjesfabriek van Verkade in 2004 zijn deuren opende als nieuw theater- en filmgebouw, was dat toch wel een kleine revolutie voor de historische stad Den Bosch. Het zorgde voor een opleving van de culturele sector. En nog steeds is het een bruisende hotspot.
  Bij de Verkadefabriek kun je, naast theatervoorstellingen, terecht voor met name arthouse-achtige films, al zit er soms ook een Hollywoodknaller tussen. Het café-restaurant is een fijne plek om te lunchen, te dineren en zelfs te werken.
  Verkadefabriek
  Boschdijkstraat 45
  5211 VD Den Bosch
  http://www.verkadefabriek.nl
 1. Frisk aan het Spaarne in Haarlem
  Net buiten de gebaande paden in Haarlem in de oude chocoladefabriek van Droste aan de rivier ‘het Spaarne’ zit Frisk (= Vers op zijn Deens). Een plek waar jong en oud, Haarlemmers, buurtbewoners en werknomaden elkaar treffen. Of je nu komt om de dag te starten met verse koffie, een lunch, genieten van het uitzicht, heerlijk dineren, om te borrelen of te werken: op ieder moment van de dag is het fijn bij Frisk.
  Alles heeft een Scandinavische touch. De inrichting bijvoorbeeld, met veel kleur, planten en hout. Maar ook de ‘Nordic Kitchen’, met vers en puur eten. Tip: neem plaats bij de ramen of met mooi weer op het terras. Frisk is een vrolijke plek met veel ruimte, licht en eindeloos uitzicht!
  Max Euweplein 1
  2031 VP Haarlem
  023 – 737 08 04
  info@friskaanhetspaarne.nl
  www.friskaanhetspaarne.nl
 2. De Meesterproef in Nijmegen
  Waar voorheen de makkelijke pakjes met e-nummers werden geproduceerd, kunt u nu in industriële sfeer genieten van ambachtelijk eten en drinken, met passie bereid en geserveerd. U vindt de Meesterproef op het Honigcomplex in Nijmegen.
  Wij houden van klassieke en vergeten technieken als pekelen, wecken, roken en conserveren. We kiezen waar mogelijk voor lokale producten. Dat vinden we niet alleen leuk, maar ook belangrijk om te doen. Deze oude technieken en zorgvuldig gekozen ingrediënten zorgen volgens ons voor bijzondere en mooie gerechten.
  Waalbandijk 14
  6541 AJ Nijmegen
  024-2020002
  info@demeesterproefnijmegen.nl
  www.demeesterproefnijmegen.nl
30 november, 2017