Kinderchocoladeletteractie

3000 kinderen Sinterklaas-betoverd


Sinterklaas heeft ook dit jaar duizenden kinderen die noodgedwongen in ziekenhuizen verblijven tijdens de sinterklaastijd extra aandacht gegeven. Van Maastricht tot Rotterdam en van Stadskanaal tot Alkmaar. In  40 ziekenhuizen zijn ca 3000 kinderen heel even ‘sinterklaas betoverd’. Want je zou er maar liggen; dat is echt niet leuk. Pedagogisch medewerker Rita: “een beetje afleiding doet wonderen, of je nu 5 bent of 15; maar doe gauw die zak weg, anders zien de kinderen de verrassing al”.

Sinterklaas heeft heel veel hulppieten aan het werk gehad die dat hebben mogelijk gemaakt. Wat dacht je van 32 hulppietjes van groep 7/8 van basisschool Het Eiland in Zaandam, die alle chocoladeletters met kleurplaat van Karlijne inpakten. “Ik ben inpakhulppiet”, roept Roel, “en heb al een zak vol”. In de Verskade aan de Zaan was ruimte gemaakt door Jaco van Kiss The Bakery: “met wat drinken en een vers croissantje, zit de energie er goed in”. Ook Verkade kwam een kijkje nemen naar het inpakken van hun letters: “wel netjes doen hoor!”, adviseerde Reina, die al 5 jaar de kinderchocoladeletters doneert.

Wij mogen dan wel trotse initiatiefnemers zijn, maar als kinderchocoladeletterregelpieten kan Enforz het al lang niet meer alleen. En samen aandacht geven is ook veel leuker. Daarom bedanken wij alle hulppieten, zoals:

Onze goede buren aan de Zaan: Verkade die alle kinderchocoladeletters doneerde en Kiss The Bakery die samen met Terravin ruimte beschikbaar maakte in de Verskade zodat de kinderen van OBS Het Eiland, onder toeziend oog van juf Ruth (‘volgend jaar zijn wij weer inpakhulppiet’), alles konden inpakken. Ook enkele ouders, Samara en Theo sjouwden de letters af en aan en maakten wat fotootjes. Groothandel Twisk regelde inpakpapier, sintzakken en duizenden plakstickers met daarop “beterschap”. De tekening van Stang werd dit jaar de kleurkaart ter grootte van de letter, opgemaakt door BrandendZant en gedrukt door Heijnis & Schipper, die er op lette dat de kaart ook echt in te kleuren was. En er waren nog tientallen studenten van de medische faculteiten die door heel Nederland pietenacties aan bed verzorgden, zoals ook Marjan en Helen dat deden. Opa Bert was dit jaar opnieuw bezorgpiet, bracht veel letter bij ziekenhuizen of de studenten en praatte dan bij een koffie met koek met heel veel pedagogische medewerkers. Soms werd bezorgpiet ontvangen door de directie of de manager van de kinderafdeling (‘wat een sympathieke actie’, en snel werden de letters verstopt). En Seansupport was support-piet van kinderchocoladeletterregelpiet Peter.

In enkele ziekenhuizen werden TV opnames gemaakt, door de ziekenhuis-TV-studio. Er werden letters gepimpt, liedjes gezongen, een pietendansje en grappen gemaakt. Soms hielpen pieten met het inkleuren van tekeningen of hielden gewoon even een handje vast. Het werd nog wel even spannend tijdens de actie toen bij een ziekenhuis de zakken met letters verdwenen waren; na een diepgaand onderzoek en dito zoektocht kwamen die alsnog tevoorschijn. En er werd een ziekenhuis blij verrast met extra letters toen bleek dat er per abuis te weinig letters waren afgeleverd; operatie herstel werd succesvol afgerond.

LETTER OP * GEEF Z’AANDACHT is een sociaal maatschappelijk initiatief van Enforz, dat extra hulppieten kan gebruiken. We zoeken hulppieten, te weten een social media expert die de facebookpagina en dergelijke wil beheren en berichtgevingen wil verzorgen in tekst, beeld, filmpjes; een hulppiet die regeldingen wil helpen regelen; een verzinpiet die het initiatief conceptueel wil helpen door ontwikkelen.

Hartelijke pieten-groet,
Peter Reijns
Kinderchocoladeletterregelpiet
+316 5337 8724
sinterklaas@enforz.nl

Kinderchocoladeletterfabriek van Sinterklaas
Westzijde 172F – 1506 EK ZAANDAM

12 december, 2018