BLOG | Peter Reijns

Bedrijfsopvolger gezocht


Lenteweelde Zaandam: van bloemist naar woningbouw
Na lang overwegen hebben wij met pijn in het hart besloten om de deuren van Lenteweelde te sluiten. Vanaf 1 januari 2016 zal Lenteweelde, na meer dan 100 jaar, stoppen met de winkel …”. De voornaamste redenen voor dit besluit zijn het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de jongste eigenaar en het ontbreken van opvolging”.
(www.lenteweelde.nl; 2015).

Lenteweelde en Zaankanters zijn er trots op dat de winkel het 100 jarig bestaan heeft gehaald. Lenteweelde is in 100 jaar uitgegroeid van een kleine bloemenstal tot een bedrijf waar je kwaliteit en exclusiviteit kon vinden; altijd iets bijzonders. In haar top jaren werkten er wel 20 mensen. Ik ben er zelf vaak voor een bijzonder boeket geweest. Of net even andere planten dan elders. Ooit kocht ik er een glazen tuintafel waar ik pas na 20 jaar afscheid van nam; spullen van Lenteweelde hadden kwaliteit; maar je ging er ook netjes mee om. Dát deed Lenteweelde met je.

In Nederland zijn er ca 280.000 familiebedrijven, zo’n 70% van alle bedrijven met méér dan 1 medewerker, waarvan ca 18.000 zo groot als Lenteweelde zijn. Al die familiebedrijven realiseren jaarlijks ruim 340 miljard euro omzet en er werken meer dan 2 miljoen mensen.

Het is wrang als je na een paar generaties hard werken een situatie hebt, dat je het stokje niet kunt overdragen. Er blijkt geen opvolger in je directe omgeving. Evenmin is er een collega-bloemist die er iets mee kan of wil. Lenteweelde kende jaren met een gezonde omzet en mooie winsten. De eigenaar vertelde me destijds dat ie dacht dat de waarde best interessant voor hem kon zijn. Ze hadden contracten met grote Zaanse bedrijven en een fantastische clientèle. Maar uiteindelijk wilde zelfs niemand de gerenommeerde naam overnemen. En moesten ze overgegaan tot het verkopen van de voorraden. Alles keurig afwikkelen; want zo doen echte ondernemers dat. Ook naar het personeel, waar helaas geen werk meer voor was.

Bedrijfsopvolging mislukt, wel nieuwe bestemming
Na een paar jaar verrijst in Koog aan de Zaan op het terrein van het voormalige Lenteweelde woningbouw. “Honderd jaar historie wordt geëerd met prestigieuze woningbouwontwikkeling: Lenteweelde. Wat ontstaat is een karakteristiek pleintje, met leibomen en comfortabel straatmeubilair. Lenteweelde blijft daarmee een community waar men geniet van al het moois dat het leven te bieden heeft. (www.nieuwbouwzaanstreek.nl). Met respect voor het verleden verrijst Lenteweelde, met woningtypen Tulp en Roos.

 

Interpreneur: een ondernemer ad interim.
Enforz begeleidt ondernemers bij het realiseren van transities in de rol van interim manager; in het bijzonder bij bedrijfsopvolging. We staan graag naast de ondernemer en nemen wanneer nodig, op tijdelijke basis, het ondernemersstokje over. Met gepaste aandacht voor de specifieke situatie waarin de ondernemer verkeert.

9 oktober, 2018