BLOG | Peter Reijns

BAKKER VERGRIJST


Gaat de warme bakker verdwijnen?

De Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij is eind 2018 opgericht. Dat is hard nodig omdat de vergrijzing toeslaat en er een gebrek is aan serieuze overnamekandidaten in de bakkersbranch. Gaat de geur van vers brood op de hoek van de straat verdwijnen?

Het aantal warme bakkers is in Nederland de afgelopen ruim 8 jaren met ruim 8% afgenomen. Naar verwachting zullen de komende 10 jaren ieder jaar tientallen bakkers uit de straten verdwijnen wegens gebrek aan opvolging. Supermarkten en formules als het Vlaamsch Broodhuys lijken zich gunstig te ontwikkelen en er zijn dus wel degelijk kansen in de markt. Deze kanalen vormen trouwens het merendeel van de markt; via de ambachtelijke bakker vindt nog slechts 5% van het brood zijn weg naar de klant.

Toch zijn er volop kansen voor de kleine ondernemende bakker. Een supermarkt in de buurt blijkt een publiekstrekker en de consument wil graag geld uitgeven voor extra kwaliteit en beleving. De bakker die zijn bakkerij optimaal rationaliseert en een herkenbare formule en assortiment weet te vermarkten kan goede zaken doen. Samenwerking is eveneens een kans; met de slager, een restaurant, het bejaardenhuis of ondernemer in de directe omgeving. En zeker ook de extra tijd en aandacht voor de klant in de winkel; ga vóór de toonbank staan en laat de klant ‘ns proeven.

Terug naar het probleem van opvolgers. Er zijn dus kansen in de markt, maar winkels sluiten door gebrek aan opvolgers. En dat betekent dat de eigenaar een overnamesom mist, dat werknemers op zoek moeten naar een nieuwe baan, dat leveranciers omzet missen en dat klanten hun vertrouwde bakker kwijt raken.

Enforz biedt maatwerkoplossingen, ook voor de warme bakker en roept bakkers op zich te melden. Samen met de expertise van de warme bakkers in hun eigen omgeving en onze expertise op het gebied van het ontwikkelen van gezonde ondernemingen, rationaliseren van de bedrijfsvoering, onze founders mentality en ons sterk ontwikkeld ondernemend vermogen, zetten wij met elkaar stappen naar een succesvolle toekomst. Als ondernemers onder elkaar en met hart voor de zaak.

 

ENFORZ | Interim managers & ondernemers levert maatwerkoplossingen.
Met hart voor de zaak op weg naar een succesvolle toekomst. www.enforz.nl.

8 september, 2019