BLOG | Peter Reijns

INTERPRENEUR


Interpreneur, een ondernemer ad interim; dat is wat het is.
Als ras ondernemer wil je ook weleens op adem komen. Misschien wil je afstand voor een beter perspectief tot de organisatie. Of versterking aan de bovenkant van de organisatie; iemand die jouw taal spreekt. Of ben je toe aan pensioen en denk je na over bedrijfsopvolging. De interpreneurs van Enforz kennen die situaties.

Bedrijfsopvolging
In 2018 hebben duizenden ondernemers in het MKB te maken met het vraagstuk van bedrijfsopvolging. En het overgrote deel heeft geen idee hoe daar mee om te gaan. Sterker nog: op het moment dat de bedrijfsopvolging acuut wordt, is het nog maar de vraag of je het als ondernemer kan opbrengen of de tijd hebt om een goed proces voor de opvolging op te starten.
Het is altijd verstandig om je situatie met je directe omgeving te bespreken. Samen denken leidt bijna altijd tot verrijkte inzichten. Vraag ook advies van je accountant, fiscalist, een notaris, je bank. Of collega-ondernemers. Google eens op het onderwerp en bekijk wat filmpjes. Daarmee start je een proces voor jezelf op om na te denken wat bedrijfsopvolging voor jou betekent, wat jij daar mee kunt, hoe jij daarmee wilt omgaan. Voor veel ondernemers is de opvolging een grote verantwoordelijkheid. Natuurlijk speelt de vraag wat je bedrijf waard is en hoe die waarde naar jou toe kan komen. Maar minstens zo belangrijk is het dat na de opvolging het goed blijft gaan met het bedrijf, de medewerkers, de klanten, leverancier en alle andere stakeholders.
Enforz begeleidt ondernemers bij complexe transitieprocessen in de rol van interim manager; in het bijzonder bij bedrijfsopvolging. We staan naast de ondernemer en nemen wanneer nodig, op tijdelijke basis, het ondernemersstokje over. We begeleiden de ondernemer in de transitiefase vanaf de eerste verkennende gesprekken tot en met de exit en overdracht. Enforz vervult waar nodig de integrator-rol, die relevante expertise organiseert, verbindt en optimaliseert. Maar is vooraleerst: uw ondernemer ad interim.

15 januari, 2018