INTERIM | opdracht

GEMEENTE ONDERNEEMT


Ontwikkel ondernemend vermogen

Bureau voor Durf en Enforz koppelen kracht en helpen non-profit organisaties ondernemender worden. Experimenteren staat centraal in de ondernemerslessen die gegeven worden, gelardeerd met BMCanvas, COCD en meer. Ondernemers zijn immers doeners die leren door vallen en opstaan. En als een experiment niet tot echte business leidt? Dan sta je op en zoek je een betere aansluiting op klantvragen en de mogelijkheden van je organisatie en omgeving.

Rob Smits van Bureau voor Durf heeft de afgelopen periode een selecte groep gemeente ambtenaren les gegeven in ondernemerschap. Les krijgen in ondernemerschap van een Master ondernemer is natuurlijk niet alledaags en dus waren deze doorgewinterde ambtenaren zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan. Peter Reijns van Enforz en Rob hadden het programma vooraf goed besproken met de opdrachtgever en een maatwerkprogramma opgezet. Er kwamen vragen voorbij als: wat betekent ondernemen in jouw context? Welke ondernemende ervaringen heb jij? Welke ondernemende kwaliteit heeft je collega? Hoe zouden jullie een ondernemend team kunnen zijn? Welke experimenten zijn in deze lessen top als voorbeeld om het eigen ondernemend vermogen te testen? Er ontstond een Gideons bende met de intentie om de opgedane ervaringen uit dragen naar andere onderdelen van de gemeente. Het specifieke experiment kon geen vervolg krijgen in de buitenwereld. Maar de lessen waren inspirerend en werden zeer gewaardeerd, met als advies van de leerling-ondernemers: ‘laat ons nog scherper dealen met onze comfort zone’. En dat is niet tegen dovemansoren van Durfal Rob.

Ondernemers zien kansen om betekenisvol te zijn in verdien-mogelijkheden voor betrokken stakeholders of in maatschappelijke effect. Zij zijn in staat om anderen te mobiliseren voor hun ideeën, samenwerkingen te smeden, actie te koppelen aan denken. Ondernemers durven waar anderen afwachten of laten afweten. Ondernemers vallen en staan op, zijn weerbaar en gedreven. Hun oplossend vermogen en creatief initiatief zijn skills die anno 2019 hard nodig zijn. Niet alleen voor ondernemers die een eigen bedrijf starten of runnen, maar ook voor medewerkers in non-profit organisaties als Gemeenten.

Rob is ‘oefenmeester’ in durven en Master van de ‘Masterclass Ontluikend Ondernemen’ een initiatief van Enforz voor basisscholen met als drijfveer om via inspirerend ondernemerschapsonderwijs bij te dragen aan een sterk ondernemend Nederland. Durft u ook aan de slag te gaan met uw ondernemend vermogen? Wij hebben graag contact en zijn bereikbaar via 06 3029 9754 / info@rob-smits.nl  (Rob) of 06 5337 8724 / peter.reijns@enforz.nl  (Peter).

24 juni, 2019