MUST M'EET | Jan Griffioen

Hagedis in de zomer


Onze nieuwste inspirerende ontmoetings- plekken. Voor de zomer. Van Gare du Nord in Rotterdam tot Wolkenfabriek in Groningen. De Hagedis kruipt er tussenin. Ga genieten in een van onze Must M’eet Locaties. Lekker inspirerend gezellig.
1.Gare du Nord In Rotterdam
Een heel romantische locatie die er wezen mag, is deze bistro in een oud treinstel midden in het grootstedelijke groen van Rotterdam. Gare du Nord is een puur biologisch restaurant waar heerlijke plantaardige maaltijden worden geserveerd. Diverse groenten en fruit hebben een ‘food kilometer rating’ van minder dan 0.005. Ze komen rechtstreeks uit de tuin recht voor het restaurant dat zich inzet voor een duurzame en gezonde levensstijl, zonder concessies te doen aan de smaak of betaalbaarheid. Een waar feest voor lichaam en geest!
‘Gare du Nord is gevestigd in ZoHo, het Rotterdamse maakkwartier, voor en door pioniers in design, tech, media, kunst, cultuur, food, architectuur & urban planning. Een nieuw stuk stad waar creatieve mensen met verschillende levensbezigheden, samen de zorg dragen voor de ontwikkeling van dit gebied. Voor de urbanplanners zijn ze de pioneers van een organische gebiedsontwikkeling, voor de architecten zijn ze een voorbeeld van duurzame transitie, voor de sociale sector zijn ze een geslaagd bewonersinitiatief met veel lef. Hoe u ze ook noemt, ze werken met hart en ziel om ZoHo, hun werk- en leefomgeving, duurzaam en aantrekkelijk te maken. Zo geeft Gare du Nord ook een aparte invulling aan ZoHo: ZOnder dierenleed, HOffelijk genieten.’
Anthoniestraat 2
3032 CP Rotterdam
Tel. 010-3106288
info@restaurantgaredunord.nl
Openingstijden: Woensdag t/m zondag : van 12.00 – 23.00 uur
Maandag en dinsdag: gesloten.
2.Hagedis in Den Haag
Dit biologische restaurant huist in een monumentaal schoolgebouw in het Haagse Zeeheldenkwartier. Het gebouw is grotendeels verbouwd door de gebruikers zelf, die ook het beheer en het onderhoud van het pand regelen. De ruimte is hoog, de sfeer is ongedwongen.
Het restaurant heeft een vegetarische keuken. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische groenten en grondstoffen. De seizoensgebonden kaart is een mix van vegetarische, glutenvrije en vegan gerechten. Snelle gasten hebben geluk: de Hagedis doet ook aan take away!
Waldeck Pyrmontkade 116
2518 JR Den Haag
Tel. 070-3640456 (vanaf 12:00 uur)
info@restauranthagedis.nl
Openingstijden: Donderdag t/m zondag vanaf 17.00 uur.
3.Oproer in Utrecht
Een bijzondere locatie voor een ontmoeting is deze oude busterminal. De brouwers van deze Utrechtse brouwerij Oproer volgen geen trends maar creëren bieren met een smaak die zij leuk en lekker vinden. In de brewpub wordt ook speciale koffie en natuurwijn geschonken. Blijf vooral hangen tot etenstijd, want het biologische, plantaardige restaurant won in 2016 terecht de Vegan Awards. Het restaurant biedt gerechten die met creativiteit en zorg zijn klaargemaakt. De koks gebruiken seizoensgebonden en verse ingrediënten van lokale boeren. Het brood is gemaakt van de gebruikte granen uit het brouwproces (bostelbrood). Elke maand wordt een nieuw menu samengesteld.
‘Omdat het er lekker rook besloten we te blijven eten. Dat was de grote verrassing. Het eten is veganistisch, modern, ziet er mooi uit en is vooral erg goed van smaak. Mooie contrasten van zoet, zuur en hartig en van zacht en krokant op één bord. Wij zijn in principe ‘gewoon’ vleeseters, maar zo willen we wel vaker veganistisch eten! De kaart is klein, maar dat past wel bij een brewpub. Het bier is overigens uitstekend.’
Bij Oproer houden ze ervan om dingen te hergebruiken. In de brewpub en het restaurant is gerecycled materiaal gebruikt om het interieur te bouwen. Je kunt een kick-ass verwachten, het is een industriële ruige plek met een ziel. Een echte aanrader als je eens wat anders wil.
CAB-Rondom 90A
3534 BE Utrecht
Tel. 06-83033194
www.oproerbrouwerij.nl
Openingstijden: woensdag – donderdag van 16:00 – 23:00 uur; vrijdag – zaterdag van 15:00 – 00:00 uur; zondag 15:00 – 22:00 uur.
4.Bureau B. in Amsterdam
Bureau B. Amsterdam heeft een dakterras en wat voor één, het grootste dakpark van Amsterdam! Buitengewoon lekker om daar in de zon te zitten met een drankje en dan dat uitzicht! Op dus naar de vijfde verdieping van het oude IBM-gebouw dat nu het gebouw van B. Amsterdam heet. Het is er een bijenkorf van startups en zzp’ers, allemaal creatieve mensen die daar een werkplek hebben. Als je op de 5e etage uit de lift stapt, zie je meteen dat je er bent: het bord in neonletters met de tekst ‘We serve to people, not to titles’. De chefkok haalt de groenten uit eigen moestuin op het dakterras waar ook wat kippen rondscharrelen en wat langgeparkeerde auto’s staan. En als het geen buitenweer is, kun je natuurlijk ook binnen heerlijk lunchen en dineren.
Johan Huizingalaan 763a (navigatie nr. 761)
5 etage
1066 VH Amsterdam
Tel. 020-7238492
www.restaurantbureau.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: van 12:00 – 22:00 uur; Zaterdag: 18:00 – 24:00 uur; zondag gesloten.
Parkeren kan op het naastgelegen parkeerdeck van B. Amsterdam. De eerste 2 uur is gratis, daarna betaalt u 2 euro/uur.
5.BAUT in Amsterdam
Het ‘moving circus’ gaat verder… Na vijf succesvolle locaties die steeds gekker en groter werden, vestigt het ‘reizend restaurant’ zich ditmaal in stadsdeel Amsterdam West. In een oude kapel aan de Spaarndammerstraat kunt u terecht voor koffie, lunch, borrel en diner. De gerechten lenen zich uitstekend voor het ‘shared dining’ principe; per tafel kun je een aantal gerechten bestellen om te delen. Op zoek naar een plek voor een groepsdiner? Dat kan ook in het restaurant of BovenBAUT.
BAUT geeft leegstaande panden een nieuwe functie als tijdelijk restaurant. Eerder deden ze dat in een reusachtige garage en in het voormalige V&D-warenhuis. Altijd met hetzelfde recept: een catchy interieur, betrokken bediening en eten waar je van gaat watertanden.
Spaarndammerstraat 460
1013 SZ Amsterdam
(Spaarndammerbuurt en westelijk havengebied)
Tel. 020-4659260
info@bautamsterdam.nl
Openingstijden: maandag – donderdag: van 10:00 – 01:00 uur; vrijdag – zaterdag: van 10:00 – 03:00 uur; zondag: van 11:30 – 01:00 uur
6.IJkgebouw in Alkmaar
In het Alkmaarse Victoriepark (daar waar de Victorie begon), aan de oevers van het Noord-Hollands kanaal, staat het monumentale IJkgebouw (bouwjaar 1876). Ooit de plek waar schepen werden geijkt voordat ze het ruime sop kozen, anno nu een te gekke horecastek voor een laat ontbijt, lekkere lunch of heerlijk diner.
Het restaurant heeft een ruim, licht interieur. Overdag wordt er een ‘all day breakfast’ geserveerd met lokale en regionale producten. Het menu is een mooie combinatie van toegankelijkheid en kwaliteit. In de keuken spot je al snel de rotisserie en de Big Green Egg. De eerste wordt gebruikt voor de poussin (jonge kip), naar keuze extra opgemaakt met eendenlever of langoustines. Uit de Green Egg tovert de keukenbrigade buikspek (wederom met langousties), sukade steak of een vis van het seizoen.
Na een grondige restauratie is er een groot terras gecreëerd aan het water. Het gebouw is verlengd met een geheel glazen serre. Er is binnen plaats gemaakt voor een grote open keuken en op de eerste etage is een expositieruimte ingericht. Het IJkgebouw is duurzaam en maatschappelijk betrokken, mede door de samenwerking met FRSH072, een opleidingsinitiatief om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt weer in het arbeidsproces te kunnen laten deelnemen.
Alckmariapad 2
1811 ML Alkmaar
Tel. 072-5826036
info@ijkgebouw.nl
www.ijkgebouw.nl
Openingstijden: dinsdag – zondag 10:00 – 24:00 uur (late breakfast & lunch: van 11:30 – 16:00 uur, diner vanaf 17:30 uur)
7.Fortuyn in Haarlem
Een stoer café-restaurant met een echte wauw-factor. Het oude, monumentale pand ligt midden in het centrum aan de Grote Markt. Overdag strijk je er neer voor koffie, ontbijt, lunch of een wijntje. Met een beetje geluk op het terras. ’s Avonds smul je van het bijzondere eten, groen, duurzaam en verantwoord bereid. De Josper houtskooloven staat centraal in de open keuken. Vis, vlees en groente worden op hoge temperatuur gegrild. Het resultaat is geweldig, een subtiele houtskoolsmaak die je gewoon moet proeven.
Binnen is het ook een lust voor het oog. Het interieur is prachtig. Een beetje art-deco, ruw en modern met zijn originele bakstenen muren en verschillende ruimtes. Hoge en lage tafels wisselen elkaar af. Een aandachtstrekker is de plantenwand. Jazeker, de planten zijn echt! Aan de voorkant blijf je door het enorme raam met uitzicht op de Bavokerk naar buiten kijken.
Grote Markt 23
2011 RC Haarlem
Tel. 023-2022991
www.fortuynhaarlem.nl
Openingstijden: alle dagen van 10:00 – 1.00 uur
8.Morris in Haarlem
Restaurant Morris aan het Spaarne, waar vroeger de Korenbeurs zat, is een authentiek pand en een van de mooiste van Haarlem, en de plek ook. Midden in het centrum, met uitzicht over het water en een heerlijk terras. De sfeer is superrelaxt. ongedwongen en professioneel informeel. Het no-nonsense interieur past bij het eten: op de kaart staan stevige stukken vlees en vis van de grill met smakelijke bijgerechten die je kunt delen. Terug naar de basis, maar dan goed! Het interieur is industrieel, met veel gebruik van hout en steen. En een muur vol streetart. Stoer ingericht met robuuste tafels en lange banken, waarbij het de bedoeling is dat iedereen lekker bij elkaar aanschuift, mobieltje weglegt, met elkaar aan de praat raakt en lekker met eten bezig is. ’Shared dining’ dus.
Spaarne 36
2011 CJ Haarlem
restaurantmorris.nl
Facebook.com/morrishaarlem
Openingstijden: dinsdag – zondag van 12.00 – 23.00 uur (de bar is wel een uurtje langer open)
9.Wolkenfabriek in Groningen
De Wolkenfabriek is gevestigd in het oude zeefgebouw op het voormalige suikerunie terrein. Ter plekke raak je in de wolken van de bijzondere sfeer die het gebouw uitstraalt. Op de eerste verdieping van dit enorme pand is met vereende krachten van talloze helpers een grote keuken en zaal gebouwd. Tussen de gigantische industriële elementen is het goed toeven met heerlijk eten en regelmatig live-concerten. Iedere zondag van 15:00 tot 22:00 uur is de Wolkenfabriek geopend met een Wolk-in. Live-muziek, koffie, thee, drankjes en een heerlijke maaltijd. Elke week staat een ander team in de keuken en een andere band (of dj) op het podium. Zie de agenda voor het programma van de komende Wolk-in op de website.
Ook eens een restaurant runnen voor een avond? In het inschuif-restaurant staat telkens een andere kok of groep in de wolkenkeuken te koken. Allerlei verschillende cateraars, koks, vrienden, verenigingen, etc runnen het restaurant voor een avond. Sommigen regelmatig, bijvoorbeeld elke maand. Anderen koken misschien één keer per jaar. Vraag gerust naar de mogelijkheden.
Energieweg 10
9743 AN Groningen
Tel. 06 1453 1246 (Titia)
inschuif@dewolkenfabriek.com
dewolkenfabriek.com
facebook.com/dewolkenfabriek
Openingstijden: zondag van 15:00 tot 22:00 uur (wolk-in),
10.De Harbour Jazz club in Winschoten
De Harbour Jazz club is gevestigd in de voormalige tramremise aan de oude haven van Winschoten. Een vintage locatie die vanaf 1909 dienst deed als werkplaats voor de beroemde Oost-Groninger stoomtram Ol Graitje. De Tramwerkplaats is een stoer pand. Een hoge nok van 14 meter, mooi metselwerk en stalen gebinten die het industriële verleden laten zien. Het is een mooie plek om met vrienden of collega’s af te spreken. Eerlijke koffie, een heerlijke lunch, rustig vergaderen of gezellig borrelen na het werk. En de keuken mag er ook zijn! De Harbour Kitchen goes Oriental! Op de kaart staan 15 hoofdgerechten, 3 soepen als voorgerecht en een palet aan Oriëntaalse toetjes.
Ieder weekend is er live muziek. Vrijdagavond jam-sessies, zondagmiddag heerlijke live jazz (gratis) en elke maand op een zaterdagavond een grotere act in de theaterzaal (entreekosten).
Havenkade West 3,
9672 BB Winschoten
Tel. 06 15 67 44 04
info@harbourjazzclubwinschoten.com
Openingstijden: donderdag – zaterdag vanaf 17.00 uur; zondag vanaf 14.00 uur.
 
Enforz zit al ruim 7 jaar in de voormalige koekfabriek van Verkade in Zaandam. In onze omgeving staat nog veel meer industrieel erfgoed dat een nieuwe bestemming heeft gekregen. Het bevalt ons goed te werken in ruimtes waar het arbeid-adelt-epos nog leeft en waar je het werkzweet nog lijkt te ruiken. Vooral omdat wij een hang hebben naar persoonlijk passend maatwerk en in een sfeer van stoere noeste arbeid willen vertoeven waar nog hand-made-ambachtelijkheid wordt uitgeoefend, ontmoeten wij onze relaties graag daar waar een dergelijke zweem nog rondhangt. En misschien wilt u dat ook? Weet u zelf zo’n MUST M’EET LOCATIE? Geef ze dan gerust aan ons door. Misschien verschijnt ie een komend keer in onze nieuwste lijst. 

5 april, 2018