BLOG | Peter Reijns

INTERPRENEUR


Schakel de interim ondernemer op tijd in voor bedrijfsopvolging!
Jaarlijks gaat veel bedrijfswaarde verloren. Is er verdriet over verlies van bedrijven die met bloed-zweet-en-tranen zijn opgebouwd. Ondernemers die hun bedrijven moeten of willen stoppen, maar waar geen opvolging voor is. Dat is niet nodig! Laat het niet zover komen en denk ‘ns aan een management-buy-in, en dan aan een interpreneur!

De krant gehaald
Enkele weken geleden was ik op een feestje en sprak ik zo’n typische MKB-ondernemer. Een micro-ondernemer, want hij heeft minder dan 10 medewerkers in dienst – sterker nog: hij is enig personeelslid -, heeft weinig activa op de balans en zijn omzet is gering. Zo een die nooit op vakantie gaat. Als-ie ziek is, gaat de winkel dicht. Dan verdient hij trouwens niets. Logisch?
Hij heeft een winkel in een grote stad. Super klein. De buurt is er blij mee. En de winkel heeft een buurtfunctie. “Mogguh; mag ik de krant? En pepermuntjes”. De omzet komt met hele kleine beetjes. Sprokkelend. Hij vertelde dat-ie de krant had gehaald. Dus dat vond ik erg leuk voor hem. Op het feestje prikten we in het gebak en hij gaf het artikel aan mij. Hij was er niet trots op. Verdrietig eigenlijk. Gefrustreerd. Ik keek hem niet begrijpend aan.
Hij was inmiddels twee keer overvallen. En ging contact opnemen met Slachtofferhulp. Winkel was nu dicht. Ziek was-ie ervan. O, ja: geen uitkering, want de premie voor een goede verzekering was niet op te brengen. Geen omzet. Dat was zijn probleem. Logisch?
24/7/52 sprokkelen. De motor van NL. Van het geld wat al deze mensen verdienen betalen we wegen, veiligheid, zorg, onderwijs, etc. En bestuurlijke laag over laag. Ook de verkiezingen en de EU. Honderden miljarden euro’s worden door deze ondernemers bij elkaar gesprokkeld. Overval – ziek – winkel dicht. Bijstand. Misschien schuldsanering?
Hij vertelde dat-ie de winkel gaat sluiten en dat op een verantwoorde wijze zal doen. Netjes afhandelen. Zo doen ondernemers dat. Misschien kan-ie de winkel wel aan iemand anders overdragen? Maar denken lukt nu niet goed. De energie is weg. Hij moet trouwens echt in therapie. Slachtofferhulp.

Hoogste tijd voor de interpreneur. Schakel die in: een ondernemer ad interim; dat is wat het is.
Enforz begeleidt ondernemers bij het realiseren van transformaties in de rol van interim manager; in het bijzonder bij bedrijfsopvolging. We staan graag naast de ondernemer en nemen wanneer nodig, op tijdelijke basis, het ondernemersstokje over. Met gepaste aandacht voor de specifieke situatie waarin de ondernemer verkeert. Dàt is logisch!

5 april, 2018