MCOO | winnaars 2018

DARE2WEAR


Felien, Mila, Maite en Sienna uit groep 8 van basisschool Montessori Onderwijs uit Purmerend hebben de finale van de Masterclass Ontluikend Ondernemen 2018 gewonnen en veroverden daarmee de prijs van de jury: de Enforz Ontluikend Ondernemen Trofee 2018. Zij bedachten het bedrijf Dare2Wear, dat oude en te klein geworden kleding een nieuw leven geeft (omdat het zonde is om weg te gooien). Bekijk hun promotiefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=YITJqaYJ5tc
De Masterclass Ontluikend Ondernemen stimuleert ondernemerschap bij groep 8 leerlingen van basisscholen door teams een idee voor een bedrijf te laten bedenken en te laten coachen door vrijwilligers uit het bedrijfsleven (masters en mentors). Op 30 mei vond in de Stoomhal in Wormer de vijfde landelijke finale van deze ondernemers-talentenjacht plaats.
Dare2Wear blonk uit door een hele soepele presentatie. Het bedrijf draait niet alleen om het hergebruiken van tweedehands kleding, deze dames droegen zelf ook iets tweedehands. Dat is natuurlijk erg sympathiek. De naam was goed gevonden: die slaat op iets durven dragen en de 2 slaat op tweedehands. Het idee is heel goed uitvoerbaar. ‘Bovendien als je nu al nadenkt over wat er in de maatschappij speelt en waar behoefte aan is, dan staat je een mooie toekomst als ondernemer te wachten’, aldus Peter Reijns, voorzitter van de jury en initiatiefnemer van het lesprogramma Masterclass Ontluikend Ondernemen.

De leerlingen Eline, Esmee, Famke en Kimberly (v.l.n.r. op de foto) van basisschool Visser ‘t Hooft uit Castricum wonnen de publieksprijs. Zij bedachten GoGo!, dat jongeren (8-12 jaar) en 65-plussers met elkaar verbindt. Er is meer dan 1.600 keer gestemd voor de publieksprijs! GoGo! kreeg meer dan 38 procent van de stemmen.
Ondernemerschap mogelijk maken
Leerlingen worden bij de Masterclass Ontluikend Ondernemen in teams uitgedaagd om een idee voor een bedrijf te bedenken, een bedrijfsplan te schrijven, een video te maken, geld op te halen om het plan te realiseren en het bedrijf te presenteren in een finale. Peter: ‘Het is een leuke en innovatieve manier om groep 8-leerlingen te leren ondernemen. Zelfs na de Masterclass zijn er echte pop-up vestigingen opgezet. Het is telkens weer fantastisch om te zien wat ze allemaal bedenken. Een goede ondernemer is creatief en dat zijn die kinderen natuurlijk als geen ander. De ervaring van de mentors is daarbij een welkome toevoeging. Misschien komt de nieuwe Elon Musk of Bill Gates in de toekomst wel uit Nederland. Dat is wel hetgeen waar we aan hopen bij te dragen.’
Enthousiasme neemt toe bij scholen en leerlingen
De masterclass begon als MVO-doelstelling van Enforz. Nu het aantal deelnemers elk jaar stijgt en het enthousiasme bij scholen en leerlingen toeneemt, vraagt dit initiatief steeds meer aandacht om het verder te kunnen laten uitgroeien. Op dit moment is er een wachtlijst van leerlingen, die graag de Masterclass zouden willen volgen. Helaas kunnen we niet aan de vraag voldoen, want we komen nog masters en sponsors te kort. Daarom willen wij een oproep doen naar degenen die belangstelling hebben om mee te helpen aan dit mooie onderwijsprogramma! Dus deel svp onderstaande oproep via jouw social media kanalen:
Partners, sponsors en masters gezocht!
Masterclass Ontluikend Ondernemen is al 5 jaar een groot succes. Zowel de leerlingen op de basisscholen, die wij inwijden in alle ingrediënten van het ondernemerschap met inzet van 21ste eeuwse vaardigheden, als de scholen en masters, zijn allemaal enthousiast over dit lesprogramma. De Masterclass is tot nu toe mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van o.a. Enforz Ondernemende interim managers, de gemeente Zaanstad, Routz en andere kleinere sponsors. Ook zonder de vrijwillige inzet van Bos & Haeck, Brandend Zant, de Masters, de selectiecommissie, juryleden en ondernemers zouden we het programma niet kunnen draaien. Maar de Masterclass groeit door en daarmee de hoeveelheid werk en aandacht. Om het succes van de Masterclass Ontluikend Ondernemen een goed vervolg te kunnen geven zijn extra financiële bijdragen nodig. Wij zijn dan ook naarstig op zoek naar partners, sponsors en masters, die samen met ons en hun bijdragen de toekomst van jonge ondernemers kunnen ontluiken. Zie voor meer informatie: www.ontluikend-ondernemen.nl en onze Facebookpagina. Als u een vraag of opmerking heeft, mail ons: info@ontluikend-ondernemen.nl.

9 juli, 2018