MCOO | bestuurstafelgesprek

Ondernemers onder elkaar


Met Willem van der Leegte van VDL in gesprek. De winnaars van de Finale Masterclass Ontluikend Ondernemen 2018 gingen op 20 juni op bezoek bij VDL, het grote internationale industriële familiebedrijf in Eindhoven. Daar, omringd door de zoemende industrie, ontving bestuursvoorzitter Willem van der Leegte het prille managementteam van Dare2Wear op het hoofdkantoor op Brabantse wijze. Koek met koffie, thee en fris flankeerden zijn presentatie over VDL. Hij, ‘zeg maar Willem, hoor’, bracht ons terug naar de start van zijn ondernemende opa Pieter in 1953, om daarna snel te vertellen over een telescoop van twee arena’s groot die over een paar jaar de ruimte scant, en over de vlucht van hun omzet naar een verwachte 6 miljard in 2018.
Dare2Weare begreep inmiddels dat opa tijd nodig had om groot te worden en zijn hart had verloren aan een ondernemend bestaan. ‘Hoe houdt u nou overzicht op alles, over al die landen en heel veel producten?’, vroeg ontluikend ondernemer Sienna. Willem slikte niet eens en toonde zijn uitgebreide groep bestuurders. ‘Daar zit maar 1 vrouw in’, kwam bijna verontwaardigd los uit het Dare2Weare-team, dat zelf uit alleen maar dames bestaat. ‘De techniek liet ons in de steek, dat wil zeggen dat vroeger weinig vrouwen de techniek in gingen, wat zich nu vertaalt in te weinig vrouwen aan de top’, aldus de uitleg van Willem. VDL wil graag meer vrouwen en roept meisjes op om de techniek te omarmen. Misschien willen de dames van Dare2Weare wel een baan binnen VDL? Willem mogen ze altijd bellen! Maar de rasonderneemsters lieten zich niet verleiden en vertelden enthousiast over hun Dare2Wear avontuur, ondernemerschap en het winnaarsgevoel.
Na het broodje kregen de dames een rondleiding door de fabrieken van VDL. Machines, maanpakken, cleanrooms, chips die je niet kunt eten, batterijcontainers, en wat dies meer zij. Ongelooflijk indrukwekkend wat een familie kan bouwen. Nou ja, met z’n allen dan. Want samen bouw je een bedrijf op. En ontstaat de kracht om antwoorden te geven op de vragen van vandaag. Kracht door samenwerking. Dat is de basis van VDL Groep.
Wij danken het mooie bedrijf VDL voor dit leerzame bestuurstafelgesprek!

9 juli, 2018