MUST M'EET | Jan Griffioen

Bij Radio Royaal tussen ketels


Inspirerend genieten? No-nonsens taal? Mouwen opgestroopt tegen de hitte? Waar heb jij jouw ontmoetingen deze zomer? Jan: “ketelhuis Radio Royaal”.
Enforz heeft al 8 jaar zijn eigen stek in de voormalige koekfabriek van Verkade in Zaandam. In die omgeving staat nog meer historisch en industrieel erfgoed dat een mooie herbestemming heeft gekregen. Het bevalt ons goed om te werken in ruimtes waar het arbeid-adelt-epos nog leeft en waar je het werkzweet nog lijkt te ruiken. Omdat wij aanhangers zijn van passend maatwerk en van handmade ambachtelijkheid, ontmoeten wij onze relaties graag daar waar een dergelijke sfeer nog voelbaar, merkbaar en zichtbaar aanwezig is. Zulke locaties, die wij Must M’eet Locaties noemen, maken wij dan ook graag aan u bekend in elke nieuwsbrief Inforz. Dit keer 5 nieuwe voor een zomers bezoek.
Zie voor al onze Must M’eet Locaties, onze interactieve kaart.


De Bataaf in Wormer

Grand Café De Bataaf huist in het rijstpakhuis Batavia, een begrip in de Zaanstreek. Het voormalige rijstpakhuis is onderdeel van de zogenoemde fabriekswand in Wormer, de monumentale trots aan de noordoever van de Zaan. Hier was ooit het centrum van de wereldhandel in rijst. De naam De Bataaf verwijst natuurlijk naar de hoofdstad van Nederlands-Indië. Het pand stamt uit 1894.
De grote ruimte is gebleven, nieuw is de intieme sfeer met het hoge plafond, de houten vloer, houten tafels, kaarsjes en ontspannen muziek. De Bataaf is een huiskamer voor iedereen die uit het werk, op een vrije middag of avond, rustig wil werken of ontspannen. De ruimte heeft lekkere stoelen en banken en is groot genoeg om een rustige plek op te zoeken. Heel geschikt voor een zakenlunch. Door de variaties in hoogte ook voor een intiemer gezelschap. Uniek bij de Bataaf is het grote zonnige terras aan de Zaan.
Veerdijk 39, 1531 MS Wormer
Tel. 075 – 62 28 355
www.de-bataaf.nl
Openingstijden:
maandag t/m woensdag: van 11:00 – 00:00 uur,
donderdag: van 11:00 – 01:00 uur,
vrijdag en zaterdag: van 11:00 – 02:00 uur,
zondag: van 11:00 – 00:00 uur

De Kok en de Tuinman in Rotterdam
Ontbijt- en lunchrestaurant De Kok en de Tuinman bevindt zich op de begaande grond van een prachtig oud schoolgebouw uit 1912 in het Liskwartier in Rotterdam, waarin kunstenaarsateliers en een gallery gevestigd zijn. Het gebouw is door de gemeente voor 10 jaar verhuurd ten behoeve van professionele activiteiten in de creatieve sector. De Kok en de Tuinman is een mooie ontmoetingsplek voor bezoekers, mensen uit de buurt en kunstenaars. Van het oude schoolplein wordt een tuin gemaakt, die voor iedereen toegankelijk is, en van essentiële waarde voor de gemeenschappelijke verbinding. ‘Het wordt een heerlijke stadsoase’, aldus Anna Veenstra (de Tuinman).
Alle gerechten, salades, luxe broodjes, koekjes, quiches en taarten zijn home made en met zorg en liefde door Ceciel  Landsaat (de Kok) samengesteld uit streek- en seizoensproducten. Je kunt er ontbijten met huisgemaakte granola of lunchen met verse vis uit de Noordzee of gezellig highteaën. Op de kaart staan ook veel vegetarische gerechten.
Koningsveldestraat 14, 3037 VS Rotterdam
Tel. 06 52 83 84 37
www.dekokendetuinman.com
E-mail: dekokendetuinman@gmail.com
Openingstijden: van vrijdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Villa Augustus in Dordrecht
Villa Augustus is een hotel & restaurant midden in een (moes)tuin aan het Wantij te Dordrecht. Het Hotel van Villa Augustus is gevestigd in de voormalige watertoren van Dordrecht, de eerste watertoren met een ijzeren platbodemreservoir en de enige die nog bestaat in Nederland. In dit voormalige waterreservoir zijn 8 kamers gemaakt. In 4 van de kamers is de platbodem de vloer. Het hotel telt intotaal 20 kamers in de Watertoren en 17 tuinkamers. Bijna iedere kamer heeft een adembenemend uitzicht. Vanuit de kamers aan de NW-kant van de Watertoren zie je het Wantij en kun je een deel van de grote rivieren volgen. Aan de andere zijde kijk je uit over de moestuin.
Midden in de groentetuin ligt het Restaurant van Villa Augustus, het voormalige pompgebouw. Van het voorjaar tot soms wel in oktober kan er gegeten en gedronken worden op het terras in de tuin. Tussen de citroenbomen, met uitzicht op de moestuin waar geschoffeld, gezaaid, geplant en geoogst wordt.
Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Tel. 078 – 63 93 111
www.villa-augustus.nl
E-mail: info@villa-augustus.nl
Openingstijden: de hele dag geopend, zeven dagen per week.

Radio Royaal in Eindhoven
Radio Royaal is gelegen in het dynamisch bruisend stadsdeel Strijp-S van Eindhoven. Het is een ruige industriële erfgoedlocatie met bijbehorend interieur. In het voormalige energiehuis van Philips is het goed toeven tussen de ketels en de machines. Alsof de tijd stil is blijven staan.
De kracht van Radio Royaal is overduidelijk de eenvoud. Het restaurant bestaat uit 1300 vierkante meter ongepoetst industrieel design. De akoestiek is matig. De keuken biedt een eenvoudige frans-duitse kaart. De bediening past bij het gebouw, ietwat ongepolijst doch vriendelijk en behulpzaam. Uit eten in een oud fabriekspand is altijd een mooie belevenis.
Ketelhuisplein 10, 5617 AE Eindhoven
Tel. 040 – 78 00 971
www.radio-royaal.nl
E- mail: mail@radioroyaal.be
Openingstijden: alle dagen open, diner vanaf 18.00 uur.
Parkeren: betaald, op straat of in de naast gelegen parkeergarage € 1,40 per uur.

Hotel De Goudfazant in Amsterdam Noord
Let op: dit is geen hotel maar een restaurant! En wat voor een!
Hier koken de koks de sterren van de hemel. Dit bijzondere etablissement – van buiten wat lelijk, maar des te mooier van binnen – staat op een industrieterrein aan het IJ in Amsterdam-Noord. Het is een grote industrieel ingerichte loods met hier en daar een ruig en onaangetast interieur. Maar gezellig opgezet, met een megakroonluchter van flesjes boven de rode kantinestoeltjes en linnen tafelkleden, en met een paar oude Porsches voor de show op een autobrug.
Op de menukaart staan pure en no-nonsense gerechten. Een 3-gangen diner kost zo’n 40 euro. Reken daar een flesje wijn van 20 euro bij en je hebt een bijzondere avond met heerlijk eten. Het zit er bijna altijd vol. Hier zie je leuk volk genieten. ’s Zomers aan lange picknicktafels aan het water.
Aambeeldstraat 10H, 1021 KB Amsterdam (Noord)
Tel. 020 – 63 65 170
www.hoteldegoudfazant.nl
Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m zondag van 18:00 – 22:00 uur
Parkeren: er is voldoende parkeergelegenheid.

9 juli, 2018