MCOO | bestuurstafelgesprek

FOUNDERS MENTALITY


Daan van der Vorm ontvangt LEERKIDS.

LEERKIDS, de winnaar van de Masterclass Ontluikend Ondernemen 2019, heeft op 9 juli het bestuurstafel gesprek gehad als ‘ondernemers onder elkaar’ met Daan van der Vorm van het 100 jarige VORM. De Alkmaarse scholieren van groepen 7/8 van OBS De Zes Wielen stapten vol zelfvertrouwen de bestuurskamer binnen.

Al direct bij binnenkomst bleek de wereld anders. De directiebouwkeet was plaats van ontmoeting midden in de Houthaven van Amsterdam, waar hotspot Amsterdam herrijst door VORM. Wat een geweldenaars! “En als het water 30 cm stijgt, dan liggen deze ramen onder water. Hoe mooi is dat!”, aldus Rick de projectleider. De kinderen gingen van verbazing naar afleiding toen goodiebags door Daan persoonlijk werden overhandigd, nog voor de eerste happen in de luxe broodjes. Je zag Daan denken: “is dit het goede moment?”. Maar de kinderen keken al rap met hun mini-verrekijker naar de toekomst van Amsterdam. Of zochten ze aan die tafel naar eigen vergezichten als ondernemers?

“Wat is ondernemen”, vroeg Daan. En toen werd het serieus. Daan blijkt een ras-ondernemer, eindbaas en heeft geen stropdas om. Daan eet een ijsje, is ruim 2 decennia verliefd op zijn vrouw, heeft drie dochters en is derde generatie. Hij kocht het bedrijf van zijn vader, die op 12 april jl op 93 jarige leeftijd overleed, die het kocht van zijn vader. Zo gaat dat in familiebedrijven en de overname is misschien wel zijn beste zakelijke beslissing ooit genomen. “Goeie vragen. Ik voel me nog steeds ondernemer. Onlangs hebben we weer een bedrijf gekocht en we hebben nu bijna € 500 miljoen omzet en ruim 400 medewerkers. Wat ik verdien stop ik graag weer in het bedrijf.” Iemand vraagt wat Daan verdient, waarop hij natuurlijk de winst van het bedrijf noemt, want hij is 100% eigenaar. Logisch, toch? Vervolgens komen de vragen sneller want het gaat om het grote geld: Woont u in een villa? Kent u beroemde mensen? De Master van LEERKIDS Richard en initiatiefnemer van de Masterclass Peter proberen de kids zo nu en dan in ‘t gareel te krijgen. Daan geeft onverstoorbaar, heel open en direct antwoord op alle vragen.

Niet alle teamleden van LEERKIDS blijken ondernemer te willen worden. Aan tafel zaten een architect in wording, een uitvinder, een wetenschapper en zelfs eentje die achter ieders rug om LEERKIDS misschien wel echt wilde starten. “Maar nu je dit zegt, weten we het toch?”. Die sluwheid moet blijkbaar ontwikkeld worden. “Slim zijn en goed je best doen op school” adviseerde Daan. Hij mag dat zeggen met twee universitaire studies achter de rug. “En heb je de studies ook afgemaakt” is de ad rem, kritische vraag. Want echte ondernemers maak je niet gek. Daan glimlacht en gaat verder: ” Hard werken hoort daar ook bij. 24/7. Met zondags tijd voor het gezin. Je ziet een aantal schudden met hun hoofden; dát zijn ze echt niet van plan. Als ondernemer heb je vrijheid die hand-in-hand gaat met verantwoordelijkheden voor je bedrijf, medewerkers, en iedereen met wie je samenwerkt. Ook voor het milieu. “En daarom hebben we ook werkfietsen, bouwen we energieneutraal en misschien nog beter dan dat en gaan de woningen niet meer op gas”, vertelt Daan vol trots.

De kinderen vertelden over hun bedrijfje en dat ze in de Masterclass geleerd hadden over klanten, producten, geld en pitchen. Daan blijkt wekelijks te pitchen omdat hij allerlei gemeenten en andere belangrijke partijen over de streep moet trekken voor hun diensten en de concurrentie is groot. Of Daan er behoefte had aan wist Peter niet, maar hij gaf Daan wel een heus pitchmapje voor in de binnenzak, inclusief tips&tops zoals ze dat op de basisscholen gewend zijn. Dat mapje gaat ongetwijfeld zorgen voor een boost aan opdrachten! Allen in de directiebouwkeet zien het voor zich: VORM de toekomst.

Die toekomst is zichtbaar en voelbaar in de Houthaven. Wat een geweldenaars. Kunstenaars! Ondernemers! Misschien wordt projectleider Rick ook wel ondernemer als Daan op zoek gaat naar bedrijfsopvolging. Even een advies aan Daan en Rick: koester de Masterclass Ontluikend Ondernemen, volg een masterclass of geef les! Ons adagium: docendo discimus. “En nu naar buiten”, riep Rick en ondernam actie met een rondleiding en fotoshoots.

Met de zon over het grote en complexe project, stapten Daan en Rick trots door hun wereld van ‘VORM, de toekomst van de Houthaven Amsterdam’ met Bart de leerkracht, Richard de Master, Peter de initiatiefnemer en de ontluikende ondernemers van LEERKIDS Moestafa, Steven, Ties, Jascha, Anne, Isabel en Jens in toenemende verwondering achter zich aan.

Heel veel dank Daan, voor dit onvergetelijk bestuurstafelgesprek ‘als ondernemers onder elkaar’.

11 augustus, 2019