Nieuws

‘De Tuinmeubelknallers’ winnaars van de Enforz Ontluikend Ondernemen Trofee 2016

winnaars2016
Nederland staat deze week in het teken van de start-ups. Zo ook in De Stoomhal in Wormer waar de Grande Finale van de Masterclass Ontluikend Ondernemen 2016 plaatsvond. Onder het motto ‘ondernemen is het nieuwe gamen’ presenteerden zeven teams van basisschoolleerlingen uit groep 8 hun onderneming.

Om tot de finale toegelaten te worden, werden hun ondernemingsplannen, promotiefilmpjes en resultaten op de crowdfundingssite van KickOffTalent door de jury tegen het licht gehouden. De deelnemende teams waren afkomstig van scholen uit heel Nederland. De finalisten kwamen uit Papendrecht, Arnhem, Purmerend, Zaandam en West-Knollendam.

De Stoomhal was voor deze gelegenheid goed gevuld met leerlingen, leerkrachten, begeleiders en ondernemers. Een prachtige locatie waar deze 11/12-jarigen hun pitch afstaken over hun onderneming. Voorafgaand aan de wedstrijd werd een korte inleiding over geluk en ondernemen verzorgd door Clara den Boer van de Gelukskoffer. Waar word je warm van en hoe ga je om met teleurstellingen? Durf je groot te denken en blijf je bij jezelf? Vragen die bij de deelnemers gedurende het traject meer dan eens om een passend antwoord vroegen.

Het bleek geen eenvoudige opgave voor de jury, die bestond uit vertegenwoordigers van de Rabobank, Routz en Enforz Executive Interim Management, een winnaar aan te wijzen. Na intensief beraad werd eenstemmig gekozen voor De Tuinmeubelknallers uit West-Knollendam. Door een heldere visie op het design, duurzaam materiaalgebruik en een financiële paragraaf waarin toekomstige ontwikkelingen via gerichte investeringen werden meegenomen, dwongen de meubelmakers de beloning af. Zo kregen zij de prachtige Enforz Ontluikend Ondernemen Trofee 2016 in handen.

De winnaars zijn uitgenodigd voor een gesprek over ondernemen met de wethouder Economische Zaken van Zaanstad, Dennis Straat, in het Stadhuis. Bovendien wordt het team in de gelegenheid gesteld de onderneming te pitchen in de Start-Up Zaanstad bijeenkomst in het Ahold gebouw.

In de acht lessen tellende Masterclass maken basisschoolleerlingen kennis met belangrijke facetten van het ondernemerschap, zoals financiën, productontwikkeling, marketing en communicatie. Zij worden uitgenodigd een concreet businessplan te ontwerpen en dit te presenteren aan een deskundige jury. De leerlingen worden tijdens de lessen uitgedaagd om ideeën aan te dragen voor het starten van een onderneming, bijvoorbeeld een winkel, fabriek, restaurant of adviesbureau. In groepjes van vier schrijven zij een ondernemingsplan, verdelen onderling de taken en leren zo werken in teamverband.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Theo Verstraten, Stichting Ontluikend Ondernemen, 06 44666509, info@ontluikend-ondernemen.nl

Zaandam, 27 mei 2016