Nieuws

Finale Masterclass Ontluikend Ondernemen 2017

Basisscholieren verrassen door creatieve ondernemingsplannen
ontluikend_laag-123
Op 24 mei was het zover: de Finale Masterclass Ontluikend Ondernemen 2017. Dit jaar deden ruim 300 leerlingen van 25 basisscholen mee aan het lesprogramma over ondernemerschap. In totaal hebben 63 teams hun eigen onderneming bedacht en opgezet. Een speciale selectiecommissie beoordeelde de ondernemingsplannen en noteerde daarbij ook het aantal stemmen van het publiek dat via de website van KickOffTalent op elk bedrijf was uitgebracht. Een week voor de finale zijn in een spannende live-uitzending op Facebook de 7 finalisten bekendgemaakt.

Buiten was het warm. Binnen in de Stoomhal in Wormer was het nog warmer. Er hing een broeierige sfeer van vrolijkheid en spanning.
De 7 finalistenteams met aanhang werden opgevangen in het Stookhuis, de ruimte waar eens de grootste stoommachine van Nederland stond. Daar konden met name de teams uit Stadskanaal, Arnhem en Papendrecht even bijkomen van de reis hiernaartoe. Na geposeerd te hebben voor een paar mooie teamfoto’s, waren ze daar ineens…de finalisten! Begroet met een oorverdovende applausdouche van een volle zaal met 200 bezette stoelen.

Olijke bekkies, gezellig opgewonden en geen zenuwtrek te bekennen. Hoe doen ze dat toch, dacht ik, terwijl ik een vluchtige blik wierp op de strakke geconcentreerde glimlach van de juryleden, de presentatrice en de programmamanager.

De strijd is begonnen. Stuk voor stuk stappen de teams het podium op voor de pitch van hun leven. Vol zelfvertrouwen. Ze willen allemaal de show stelen.

Tijdens het pitchen van hun onderneming passeert er van alles de revue: van prototype tot simulatie-act, van visitekaartje tot workshopdiploma, van reclamefilmpje tot pop-up store. Wat was het allemaal knap bedacht en creatief uitgevoerd wat deze 7 bedrijven lieten zien. Ik heb genoten van deze non-stop business-show.

Volkomen begrijpelijk dat de jury het weer erg moeilijk had om de winnaar van dit jaar aan te wijzen. Net voordat de spanning echt ondraaglijk zou worden, kwam de jury uit beraad en kondigde met korte enthousiaste inleidingen de winnaars aan. Het bedrijf dat de Enforz Ontluikend Ondernemen Trofee 2017 mee naar school mag nemen is geworden: KoffieLab! Van basisschool De Dijk Oost in Zaandam.
En de Publieksprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, ging naar het bedrijf Be a game! Van basisschool Prins Floris uit Papendrecht.

Het was een geslaagde finale. Het is weer gelukt. Op naar volgend jaar! Bekijk dit leuke filmpje.

De Masterclass Ontluikend Ondernemen is een initiatief van Enforz. Na de pilot in 2014 is de Stichting Ontluikend Ondernemen opgericht, die in het voorjaar voor de 3e keer dit gratis lesprogramma voor de basisscholen organiseerde.
Van je idee een goed plan maken en dat gaan uitvoeren. Dat leer je in de Masterclass: van denken naar doen. Leren buiten de boeken om. Leerlingen gaan creatief te werk, plannen, rekenen en samenwerken. En dat is zoveel leuker dan leren uit de boeken. Oók voor de masters! Ons motto is: docendo discimus oftewel door les te geven leren wij zelf.

Jan Griffioen