Nieuws

Kampioenen maak je samen!

bewerkte foto 1

Enforz en HSV De Kampioen werken samen aan talenten

Sinds begin dit jaar sponsort Enforz de wielervereniging HSV de Kampioen uit Haarlem. ‘Met Enforz willen we een duurzame samenwerking aangaan, waarbij we in gezamenlijk overleg afspraken maken over wat beide partijen voor elkaar kunnen betekenen’, aldus Hans Reijns, jeugdvoorzitter van HSV De Kampioen. ‘Ons hoofddoel is om van talenten kampioenen te maken. Wie weet rijdt er over een paar jaar wel een nieuwe Tom Dumoulin mee in de Tour de France, of een nieuwe Marianne Vos op het WK, die het fietsen heeft geleerd bij HSV de Kampioen!’

Rijke historie
HSV de Kampioen telt momenteel 200 leden. Het clubparkoers van 3200 meter in het Westhoffbos van Spaarnwoude, behoort tot de mooiste wielerparkoersen in Nederland.
De vereniging, die in 2005 haar honderdjarig bestaan vierde en de op één na oudste wielervereniging in Nederland is, heeft vele wielergrootheden voortgebracht, zoals:
Jacques van Egmond (1908-1969) die Olympisch goud behaalde en wereldkampioen (1933) sprint werd bij de amateurs.
Gerard Peters (1922-2005) een van de beste zesdaagse-renners die Nederland ooit kende, werd in 1946 wereldkampioen achtervolging bij de profs.
Gerrit Voorting (1923) is een van de beste Tourrenners uit de vermaarde jaren vijftig, droeg de gele trui en was de eerste Nederlandse rosetruidrager in de Giro.
Roy Schuiten was de laatste wereldkampioen van de vereniging. Hij behaalde in 1975 die titel op het onderdeel achtervolging.
Jan van der Horst (nog steeds actief als renner binnen de vereniging), won onder meer in 1966 Olympia’s Tour en werd in datzelfde jaar nationaal kampioen op de weg.
Naast genoemde wielerhelden kende de vereniging nog meer renners die een mooie erelijst bij elkaar reden. Jan van Wijk en Peter Stevenhagen waren bijvoorbeeld de laatste renners die in de jaren 1986, 1987, 1988 en 1991 aan de Tour de France deelnamen.
HSV de Kampioen werd als club diverse malen kampioen van Nederland, zoals baanclubkampioen in 1933, 1982, 1984 en clubkampioen op de weg bij de nieuwelingen in 1968 en 1975 en algeheel clubkampioen op de weg in 1952, 1953 en 1954.

Actief jeugdbeleid
Het aantal jeugdleden is in de laatste vijf jaar hard gegroeid. Van 10 naar 80 leden. Vooral te danken aan de stimulerende werking die van het jeugdbestuur uitgaat naar gezond en veilig sporten én aan het actieve jeugdbeleid, waarin begeleiding en ontwikkeling centraal staat. Op dit moment zijn er vier gediplomeerde trainers (WT2) aan het werk. En is er voor het eerst sinds jaren in 2013 weer deelgenomen aan het Nederlands Club Kampioenschap (NCK) ploegentijdrit in Groningen. Evenals vorig jaar doen we dit jaar ook weer mee met een groep nieuwelingen en junioren (15 t/m 18-jarigen) en met een jeugdgroep (12 t/m 14-jarigen).

Hans Reijns is heel tevreden met de ontwikkelingen binnen de jeugdafdeling. ‘Het is hartstikke leuk om te zien hoe snel een jeugdrenner van 8 of 9 jaar zich ontwikkelt. Het enthousiasme van de kinderen werkt aanstekelijk op iedereen binnen de club. Dat we zo snel groeien in ledenaantal, is een mooie beloning voor de trainers en het jeugdbestuur. Ook van de ouders krijgen we complimenten over de wijze waarop we bezig zijn met onze jeugdrenners. Nog even, en we hebben weer kampioenen gemaakt!’

[Bijlagen: Foto 1: Huldiging Interclubwedstrijd bij HSV de Kampioen 2015. Op de derde plaats: Bas, 1e jaars nieuweling. Foto 2: Huldiging Interclubwedstrijd bij HSV de Kampioen 2015. Drie jeugdleden van HSV de Kampioen op plek 3, 4 en 5.]

bewerkte foto 2